Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK
Terug naar nieuws

Circulariteit in de bouw

Gepubliceerd op:

Circulariteit wordt steeds belangrijker, het huisvesting tekort steeds groter en stikstofregelgeving en corona maken bouwen steeds lastiger. Daarom dient de bouw snel en ingrijpend te innoveren. Dit kan door in te zetten op modulair en circulair bouwen door middel van tijdelijke huisvesting en unitbouw, hierbij worden gebouwen voor 85% prefab voorbereid. Op de bouwplaats dient er nog maar 15% van het bouwproces plaats te vinden. Zo kan er snel, voordelig en flexibel nieuwe huisvesting worden gecreëerd. Daarnaast is het beperken van werkzaamheden op locatie prettig voor omwonenden, maar helpt het ook om de limieten van de stikstofregelgeving te verlichten.

Ook bij de Nederlandse overheid neemt de belangstelling voor modulair bouwen toe. Zo adviseerde de commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes de bouw om zo snel mogelijk modulair, energieneutraal, circulair en natuur-inclusief te bouwen om de stikstofproblematiek aan te pakken.

Het beeld van de eindgebruiker dat modulaire bouw tijdelijke containerwoningen oplevert verdwijnt langzamerhand. Er wordt in de bouwwereld steeds vaker erkend dat modulair en industrieel bouwen een kwaliteit oplevert die wedijvert met of zelfs beter is dan die van de gangbare traditionele bouw. Unitbouw voldoet vaak aan hogere bouweisen dan bestaande bouw. Denk aan betere isolatiewaarden, hogere brandveiligheid, goede ventilatie en luchtbehandeling maar bovenal een grotere mate van flexibiliteit van bouwen.